Aktinidia to po prostu mini kiwi, które z powodzeniem można uprawiać w polskich ogrodach. Mimo że to roślina egzotyczna, to w naszym kraju zyskuje coraz większą popularność. Aktinidia liczy sobie naprawdę wiele gatunków, jednak tylko dwa z nich możliwe są do hodowania w Polsce. Są to aktinidia ostrolistna oraz aktinidia pstrolistna.
Czym dokładnie jest mini kiwi? Czym charakteryzuje się ta roślina? Jak uprawiać ją i pielęgnować w polskich warunkach? I co jeszcze warto o tym wiedzieć? Na wszystkie te i inne pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.
Mini kiwi – ogólna charakterystyka
Gdy pragniemy uprawiać aktinidię ze względu na występowanie owoców to zdecydowanie powinniśmy wybrać aktinidię ostrolistną. To bardzo okazałe i przede wszystkim szybko rosnące pnącze, które dorasta nawet do 10 metrów długości. Roślina zawiązuje owoce tylko wówczas, gdy blisko siebie rosną przynajmniej dwa egzemplarze różnej płci. Warto wiedzieć, że na około 8 roślin żeńskich powinna przypadać przynajmniej jedna roślina płci męskiej.
Odmiany roślin należy dobierać w taki sposób, aby wszystkie kwitły dokładnie w tym samym czasie. W innym wypadku nie dojdzie do zapylenia oraz zawiązania pąków. Rośliny, w zależności od rodzaju, kwitną zazwyczaj od maja do końca czerwca.
Niekiedy zdarza się, że w naszym ogródku jest miejsce tylko na jedną roślinę. W takim wypadku warto zdecydować się na roślinę obupłciową. Ta posiada cechy zarówno rośliny żeńskiej, jak i męskiej.
Jak uprawiać mini kiwi?
Aktinidia to roślina, która wypuszcza długie i silnie rosnące pnącze. Zazwyczaj dorasta do długości około 10 metrów. Wymaga więc sporo miejsca, aby mogła rozwijać się w prawidłowy sposób. Warto wiedzieć, że roślina będzie rozwijała się na każdego rodzaju glebie. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić jej stanowisko słoneczne i ciepłe, dodatkowo osłonięte od wiatru. Nie należy jednak sadzić rośliny na bardzo bezpośrednim słońcu.
Roślina nie jest odporna na suszę głównie z tego względu, że korzeni się raczej płytko. Wymaga więc lekko wilgotnej gleby, jednak nie należy rośliny przelewać. Roślina jest w miarę odporna na mróz, jednak z pewnością nie należy sadzić jej w miejscach wietrznych. Tam nieraz zdarza się, że mini kiwi przemarza.
Gdy pragniemy aby aby roślina miała ładne i zdrowe plony, musimy pamiętać o systematycznym cięciu oraz właściwy prowadzeniu pnącza. Roślina ogólnie potrzebuje dość sporej ilości miejsca, aby w pełni rozłożyć swoje pnącza. Cięcia wykonujemy latem albo bardzo wczesną wiosną, czyli na przełomie lutego i marca. Podpory dla tej rośliny powinny być ażurowe. Roślina na takich stelażach może się owijać, co korzystnie na nią wpływa.
Tak zwane cięcie odmładzające dobrze jest wykonywać mniej więcej co trzy lata. Taki zabieg idealnie wpływa na dalsze kwitnienie oraz owocowanie rośliny.
Owoce rośliny
Na początek warto zaznaczyć, że sadzonki aktinidii zakwitają dopiero po upłynięciu około trzech lat od posadzenia. Kwiaty, które są białe i bardzo dekoracyjne, rozwijają się początkiem maja. Kwiaty żeńskie dosyć szybko zmieniają swoją formę, stając się owocami.
Owoce tej rośliny swoim wyglądem przypominają niejako agrest. Ich wielkość to około 4 centymetry. Mają zieloną i jak najbardziej jadalną skórkę. Dojrzałe owoce aktinidii śmiało można zrywać już w połowie października.
Tak zwane mini kiwi je się na surowo, albo dodaje do ciast czy deserów. Często robi się w nich również różnego rodzaju przetwory czy dżemy. Warto wiedzieć, że surowe owoce tej rośliny zawierają duże ilości witaminy C.
Odmiany aktinidii do uprawy w polskim ogrodzie
Mini kiwi, które są w naszym kraju najbardziej popularne, to:
- żeńskie – rodzaj Bingo, Genewa, Rogów albo Rumbo,
- męskie, które nie owocują – to gatunki, takie jak Ada czy Gabriel M,
- obupłciowe, czyli samopylne – na przykład Issai czy Dr Szymanowski,
- nowa odmiana – to gatunek, który nazywa się Vitikwi.
Polskie mini kiwi
Mini kiwi, które uprawiane jest w polskich ogródkach, to owoce wczesnej jesieni. Ewentualnie bardzo późnego lata. Owce przeważnie zbierać można już w połowie września aż do końca października. W supermarketach również spotkać mini kiwi, jednak warto pamiętać, że nie są to owoce do końca dojrzałe.
Te kupione mini kiwi należy więc po prostu odstawić na jakiś czas, do momentu, aż zmiękną. Właśnie o tym czasie owoce mają największe walory smakowe. W polskich sklepach najczęściej spotkać można odmiany Weiki i Geneva.
Choroby i szkodniki
Warto pamiętać, że aktinidia,w odróżnieniu od większości roślin, nie jest narażona na różnego rodzaju szkodniki oraz choroby, jak na przykład grzyby. Jedyne co może ją męczyć, to koty. Zwierzęta te szczególnie upodobały sobie młode pędy rośliny. Co zrobić w takim wypadku? Najlepiej jest zabezpieczyć roślinę plastikowa siatkę i osłonić młode pędy.
Istotnym znaczeniem podczas hodowli mini kiwi jest fakt, że nie trzeba wydawać wielu pieniędzy na nawozy i preparaty. Roślina nie choruje niemal w ogóle.
Moja mam ma w swoim ogródku i muszę powiedzieć, że są bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam 🙂